Home

Achtergrond

'Een virtuoos, groot schrijver en bijzondere kerel'

Vrienden, collega's en lezers hebben zich woensdag lovend uitgelaten over Martin Bril. De schrijver overleed woensdag op 49-jarige leeftijd aan darmkanker.

Hoofdredacteur Pieter Broertjes van De Volkskrant, waarvoor Bril columns schreef, noemde het overlijden van de columnist ,,een grote klap''. Goede vriend en collega Max Pam beschreef hem als ,,een bijzondere kerel''. ,,Daar is er geen tweede van.''

Pam en Bril werden vrienden in de periode dat bij Bril voor de eerste keer kanker was geconstateerd. Pam had destijds, begin 2002, net een hersenbloeding gehad. ,,Hij zei: 'de twee beste columnisten worden omgezaagd'. Het pijnlijke is dat ik ben hersteld en hij niet. Ik ben ook nog wat ouder, dus ik heb wel eens gedacht dat we moesten ruilen. Dat is natuurlijk een idiote gedachte, maar 49 is ook geen leeftijd om dood te gaan. Het leven is keihard.''

De columnist schaarde Bril in het rijtje van grote schrijvers. ,,Hermans, Mulisch, Van 't Reve... Van die mensen die je nog hoort praten als ze zijn overleden. Ik hoor hem ook nog gewoon praten.'' De columnist zag zijn vriend een week geleden voor het laatst. ,,Dat was duidelijk een soort afscheid.''

Broertjes nam zondagavond afscheid van Bril. ,,Als geen ander kon hij over de kleine dingen van het leven schrijven, maar ook over grote thema's, zoals bijvoorbeeld politiek. Onze lezers waren zeer op hem gesteld. Hij was een virtuoos. Wij zijn een stem kwijt die uniek is'', aldus Broertjes.

Mai Spijkers, directeur van uitgeverij Prometheus en persoonlijke vriend, sprak Bril vorige week donderdag nog. ,,Hij draaide ons een rad voor ogen door net te doen alsof het nog een tijd zou duren tot zijn dood. Hij had heel veel energie tijdens zijn ziekte. 'Zo lang er geschreven wordt, is er hoop', redeneerde hij.''

Spijkers heeft veertig boeken uitgegeven van de schrijver. Bril had volgens de uitgever allerlei nieuwe plannen voor uitgaven.
Minister Ronald Plasterk (OCW) roemde Bril vanwege diens gevarieerde manier van schrijven. Hij stelde in het televisieprogramma Pauw en Witteman dat de kracht van Martin Bril was dat hij niet altijd dezelfde toon had. ,,Dat is ook de enige manier waarop je interessant blijft om te lezen.''

Brils column verhuisde enkele weken geleden naar de voorpagina van De Volkskrant. Dat was volgens Broertjes een grote wens van de columnist. De krant gaat hem volgens de hoofdredacteur op alle mogelijk manieren eren.

Op de website van het dagblad is een condoleanceregister geopend. De condoleances stromen intussen binnen. ,,Ik zal Martins mooie beschrijvingen en observaties missen'', schrijft de een. ,,Rokjesdag wordt anders zonder hem'', is de boodschap van een ander. Lezers bedanken de columnist voor zijn schrijfsels. Ook betuigen mensen hun medeleven met de vrouw, dochters en overige familieleden van de schrijver.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.