Home

Achtergrond

EU graanexport veel hoger dan import

De EU heeft dit graanseizoen tot nu toe 15,3 miljoen ton graan méér geëxporteerd dan geïmporteerd.

In dezelfde periode van het vorige graanseizoen 2007/2008 lag de import 9,6 miljoen ton hoger dan de export. Toen was de EU voor het eerst in tientallen jaren een netto-importeur van graan. In dezelfde periode van seizoen 2006/2007 is 3,1 miljoen ton graan méér geëxporteerd dan geïmporteerd. Dat meldt het Productschap Akkerbouw in het weekbericht Granen op basis van gegevens van de Europese Commissie.

Frankrijk is de grootste exporteur van tarwe. Van alle tarwe die dit seizoen tot eind februari naar derde landen is geleverd, komt 49 procent van Franse leveranciers. De export bestaat voor 18 procent uit Duitse tarwe. Andere grote exporteurs in de EU zijn Roemenië (10 procent van de export), Bulgarije (7 procent) en Litouwen en Letland, die elk goed zijn voor een aandeel van 4 procent in de tarwe-export.

Algerije koopt 19 procent van de Europese export. Daarna volgen Marokko (17 procent) en Iran (9 procent). De EU voert ook tarwe in. Die is voor 56 procent gegaan naar afnemers in Spanje. Italië kocht 19 procent van de import en het Verenigd Koninkrijk 8 procent. De voertarwe komt voor 63 procent uit Oekraine en 8 procent uit Rusland. De maaltarwe komt vooral uit Canada en de VS.

Het Franse marktbureau Strategie Grains verwacht dat de EU dit seizoen 20,1 miljoen ton zachte tarwe gaat exporteren. De prognose is een half miljoen ton hoger dan de vorige inschatting. Vooral Egypte en Algerije hebben volgens Strategie Grains veel meer Europese zachte tarwe gekocht. In het vorige seizoen 2007/2008 heeft de EU totaal 9,3 miljoen ton tarwe verkocht aan derde landen.

De EU kan veel tarwe exporteren vanwege de recordoogst van vorig jaar. Bovendien is er veel vraag naar voertarwe in andere landen. Strategie Grains verwacht dat de EU aan het eind van dit seizoen nog 16,1 miljoen ton tarwe in voorraad heeft. Dat is 0,7 miljoen ton minder dan een maand geleden werd voorspeld door Strategie Grains.

Of registreer je om te kunnen reageren.