Home

Achtergrond 166 x bekeken

EU exporteert veel graan

De EU heeft tot en met deze week in dit graanseizoen 25,1 miljoen ton graan uitgevoerd.

Als tot en met juni de export op dit niveau doorgaat exporteert de EU dit seizoen meer dan 30 miljoen ton graan, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. “In het verleden werden ook aanzienlijke hoeveelheden graan geëxporteerd. Maar dan werd er exportsubsidie gegeven, terwijl de export dit seizoen zonder restitutie plaats vindt.”

Het productschap noemt een aantal oorzaken voor de grote export. “De export blijft uitstekend verlopen door de relatief lage noteringen, de sterkere dollar en de logistieke problemen in het Zwarte Zeegebied. Maar ondanks de uitstekende export neemt de eindvoorraad in de EU toe tot 11 à 12 weken consumptie.”

Er is tot nu toe voor 9,8 miljoen ton aan invoercertificaten aangevraagd. De EU is momenteel een netto-exporteur van ruim 16,5 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.