Home

Achtergrond

Duurdere grondstof zorgt voor hogere koers toeleverancier

De relatief rustige beursweek stond in het teken van stijgende grondstofprijzen en tegenvallende detailhandelverkopen.

Op weekbasis waren trekkerfabrikanten Case New Holland (CNH), John Deere en Agco de grootste stijgers, gevolgd door andere agri-toeleverende bedrijven als Syngenta en Yara. Het aandeel van CNH steeg vorige week donderdag zelfs 15,25 procent, mede geholpen door publieke werken die de Amerikaanse president Obama heeft aangekondigd. Afgelopen dinsdag daalde de koers echter weer 6,75 procent. De dalende koers hangt vooral samen met oplopende spanning over de productie van mais en oliezaden in vooral Argentinië en de VS.

De prijzen van agrarische grondstoffen als oliezaden en granen lijken door aanhoudende onzekerheid over de productieomvang te zijn opgedreven. Handelaren plakken een "verzekeringspremie" op de reguliere verkoopprijs. De vraag uit China neemt bovendien sterk toe.
De prijzen kunnen echter weer sterk dalen om twee redenen. Enerzijds vangt het zaaiseizoen de komende weken in belangrijke teeltgebieden in volle omvang aan. Anderzijds staan olievoorraden op het hoogste niveau sinds achttien jaar, wat druk zet op de prijs van met name mais, dat ingrediënt is van bio-ethanol. Een dalende prijs voor soja en mais heeft negatieve gevolgen voor de agriconcerns ADM en Bunge, die vooral handelen in grondstoffen, maar ze deels ook zelf verwerken in ethanol. Voor vleesbedrijven dalen de voerkosten bij lage grondstofprijzen.

Begin deze bleek dat detailhandelsverkopen in de VS in maart zijn gedaald, wat de positieve stemming eind vorige week deels teniet deed. Het nieuws overstemde ook een hoopvolle toespraak van president Barack Obama. De Dow-Jonesindex van de dertig grootste fondsen daalde 1,7 procent, en vrijwel alle Amerikaanse agrifondsen daalden sterk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.