Home

Achtergrond 195 x bekeken

Duizenden demonstreren tegen G20-top Londen

Ruim vierduizend mensen zijn vandaag het zakencentrum van Londen ingetrokken om te demonstreren tegen de top van de G20, de twintig belangrijkste economieën in de wereld.

De politie is massaal op de been in het centrum van de Britse hoofdstad. De verloven van alle agenten in Londen zijn ingetrokken. Op meerdere plaatsen kwam het tot opstootjes tussen betogers en politie, onder meer bij het gebouw van de Bank of England. Daar wisten enkele activisten het gebouw binnen te dringen en op het dak te klimmen.

Ook belaagden demonstranten een nabijgelegen kantoor van de Royal Bank of Scotland (RBS). Ze vernielden ruiten en raakten slaags met de politie. Ook hier slaagde een aantal activisten erin het gebouw binnen te dringen. De politie grendelde het gebied rondom de bank later op de middag af.

De demonstranten zijn boos over de rol van bankiers in de wereldwijde recessie. Ook uiten ze hun ongenoegen over de langzame voortgang van de besprekingen over bescherming van het klimaat en de handel in uitstoot van broeikasgassen. De menigte riep leuzen als 'bankiers op de brandstapel' en 'bestorm de banken'.

Naast klimaatactivisten, anarchisten en antikapitalisten demonstreerden ook mensen tegen oorlog. Enkele honderden anti-oorlogsactivisten hielden een protestmars van de Amerikaanse ambassade naar Trafalgar Square.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.