Home

Achtergrond 369 x bekeken 3 reacties

Duistere medicijnenhandel

Online een wormmiddel bestellen, mag dat of niet? Hoogste tijd voor duidelijkheid.

Er is onduidelijkheid bij de verkoop van medicijnen die de boer zelf mag toedienen, maar waarvoor hij wél een recept nodig heeft. In 70 procent van de gevallen gaat het daarbij om wormmiddelen. Tot 1 juni 2008 waren die nog vrij verhandelbaar. Sindsdien is het Diergeneesmiddelenbesluit aangepast om zo de voedselveiligheid te vergroten.

Het draait allemaal om het recept. Want wat gebeurt er in de praktijk: bedrijven (veelal internetbedrijven) leveren samen met het wormmiddel ook het recept erbij. ‘Dat kan niet’, roepen de meeste dierenartsen en een enkele medicijnenhandelaar. Volgens hen staat in het Diergeneesmiddelenbesluit dat de dierenarts die het recept voorschrijft, zich ervan moet overtuigen dat de betreffende boer op een goede veterinaire manier werkt.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) wijst daarbij op de wettelijke verantwoordelijkheid van de dierenarts eerst een diagnose vast te stellen. En dan moet je als dierenarts toch echt naar het bedrijf om de voorgeschiedenis en omstandigheden te inventariseren aangevuld met klinisch onderzoek. En diezelfde dierenarts zal dan zeggen: ‘als je bij mij een wormmiddel koopt, heb je geen recept nodig’.

‘Het kan wel’, roepen veel handelaren en een enkele dierenarts. Want in hetzelfde besluit staat ook dat de dierenarts niet op het bedrijf hoeft te komen. Onduidelijkheid troef, waardoor je als boer niet weet of dat nu wel of niet mag: een wormmiddel via internet bestellen met recept erbij zonder dat de dierenarts op het bedrijf is geweest. En er wordt tot nog toe niets ondernomen om daar een einde aan te maken. De AID bekeurt niemand.

Het wordt hoog tijd dat het ministerie van LNV in actie komt en klaarheid biedt. Als daarvoor een proefproces - lees jurisprudentie - nodig is, moet dat snel gebeuren. Want nu weten boeren, dierenartsen en handelaren bijna een jaar na invoering van de wet nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mariska van Diepenbeek - van Kempen

  Onduidelijkheid over de medicijnenhandel? Nee, we kunnen het beter noemen dat het ministerie alles aan banden wil leggen. Al jarenlang zijn er diergeneesmiddelen (voornamelijk ontwormingsmiddelen) vrij verkocht, zonder dat er zich problemen hebben voorgedaan. Immers een paard of schaap behandelen kostte niet veel, dus men deed dat trouw. Nu moet alles via de dierenarts met als gevolg dat de kosten drastisch gaan stijgen. Als men de wormmiddelen wil betrekken van degene waar het al jaren vandaan werd gehaald, dient er eerst een recept te zijn. Daarvoor dient er eerst een contact met een dierenarts worden opgenomen om het recept te halen en te betalen!
  Wat ik niet snap is dat de partij voor de Dieren hier niet beter op gereageerd heeft. Een dier met wormen dat is pas dierenleed en dat gaan we nu weer in de hand werken. Want zeg nou zelf als iets niet veel kost, doe je het eerder en als het omslachtig moet gebeurd het gewoon niet. Kijk maar naar Duitsland waar men de ontwormingsmiddelen uitsluitend via de apotheek kan verkrijgen, daar worden nog wel eens problemen met wormen bij paarden gesignaleerd.
  De belangbehartiger van de vrije vakhandelaren, Fagrovet, heeft getracht dat de diergeneesmiddelen vrij zouden blijven. Helaas dit hebben ze verloren, omdat er in september na 1 juli 2008 te weinig klachten waren binnen gekomen. Vreemd want wanneer er op bestuurlijk niveau belangrijke beslissingen worden genomen, gaat er altijd een hele tijd (lees maanden / jaren) overheen. Een wederverkoper en een agrariër hebben in de maanden juli-augustus echt geen tijd om in de pen te klimmen. We mogen dus schijnbaar niet leunen op de belangbehartigers zoals LTO en Fagrovet. We moeten zelf in de pen klimmen. Nu bij deze roep ik iedereen op om de minister een brief te schrijven dat we echt goed voor onze dieren willen zorgen, maar dat we niet alles via omslachtige regels aan banden moeten leggen.
  We willen toch niet eerst een dier met wormproblemen hebben voordat er snel wordt beslist dat de middelen snel beschikbaar moeten zijn. Zoals nu het geval is met de bestrijding van Blauwtong met Pour Ons. Eigenaren van dieren en wederverkopers van diergeneesmiddelen hebben in het verleden bewezen dat ze de diergezondheid uitstekend onder controle houden en dat gaat zeker ook samen met het werk (lees opereren, verlossingen, bedrijfsbegeleiding) van de dierenarts.

 • no-profile-image

  Deborah van Doorn

  Toch maar even reageren op onderstaande stelling van Mariska van Diepenbeek - van Kempen.
  "Al jarenlang zijn er diergeneesmiddelen (voornamelijk ontwormingsmiddelen) vrij verkocht, zonder dat er zich problemen hebben voorgedaan"

  Resistentie ontwikkeling van parasieten tegen diverse wormmiddelen is in mijn ogen een belangrijk probleem bij kleine herkauwers en paarden in Nederland. De dierenarts weet welke producten je nog kunt gebruiken tegen de diverse parasieten en wanneer je een behandeling moet toepassen. Een alternatief voor blinde behandelingen bij paarden is het uit laten voeren van mestonderzoek om te zien of behandeling noodzakelijk is.

 • no-profile-image

  Stor Landbrug

  Deborah,

  Je lijkt mijn veearts wel in Denemarken. Daar zijn ze gek op het woord resistentie.
  Wat is nu het verschil, nu ik gedeeltelijk verplicht de veearts moet laten komen. Dat hij komt uitrijden, me goeie dag zegt even spuit en recept schrijft en rekening a 3 euro de minuut. Dit ter bescherming van resistentie, wie is nu gek? Hij doet het zelde wat ik zou doen,alleen nu moet ik er dik voor betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.