Home

Achtergrond 208 x bekeken 1 reactie

Donner vraagt advies aan panel Wajongers

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) stelt een panel in van jongeren met een handicap die vanaf volgend jaar een beroep doen op de nieuwe Wajong-uitkering.

De bewindsman hoopt zo een vinger aan de pols te kunnen houden bij de invoering van de nieuwe Wajong. Hij wil onder meer weten tegen welke knelpunten de jonggehandicapten aanlopen in hun zoektocht naar een baan.

Donner kondigde vandaag de instelling van het panel aan. Dat deed hij bij de overhandiging van een boek van Kenniscentrum CrossOver, waarin jonggehandicapten met een Wajong-uitkering uit de doeken doen tegen welke belemmeringen zij aanlopen.
Deze maand schaarde een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter de plannen van Donner om de Wajong-regeling vanaf 2010 aan te passen. Voortaan komt meer de nadruk te liggen op wat mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, nog wel kunnen in plaats van op hun lichamelijke en/of geestelijke beperking.

De minister zei ook dat hij met werkgevers actief banen wil zoeken en creëren voor mensen met een beperking. Daar heeft hij al in Brabant en Friesland afspraken over gemaakt. Ook komen er zogeheten Wajong-adviesvouchers, mede op verzoek van Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA. Met deze waardebonnen kunnen werkgevers gratis deskundigen inhuren om hun organisatie op geschikt werk door te lichten.

Volgens Donner weten heel veel werkgevers niet welke mogelijkheden er zijn voor gehandicapten in hun bedrijf. Hij wees erop dat bijvoorbeeld supermarkten verschillende taken, zoals vakkenvullen en beprijzen, in één functie combineren om het werk gevarieerd te houden voor werknemers. Terwijl juist mensen met bepaalde beperkingen heel goed de hele dag een van deze taken kunnen uitvoeren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dinand

    Ik vind het goed van Donner dat hij zich verdiept in de ervaringen en problemen van Wajongers opde arbeidsmarkt. Maar moet hij nu echt met een voorbeeld komen over vakkenvullers in de supermarkt? Scheert hij hiermee niet alle Wajongers over een kam?

Of registreer je om te kunnen reageren.