Home

Achtergrond 188 x bekeken

Doden door aanslag tijdens burgervlucht Sri Lanka

Door een zelfmoordaanslag tijdens een massale vlucht van burgers in Sri Lanka zijn vandaag zeker zeventien mensen omgekomen.

Dat heeft het ministerie van Defensie in Colombo bekendgemaakt. Zeker vijfduizend mensen verlieten maandag het door de Tamil Tijgers gecontroleerde gebied naar veiligere oorden.

De burgers vluchtten, nadat het leger volgens de BBC door een aarden versterking van de Tamil Tijgers (LTTE) was gedrongen. Tot de doden behoren vrouwen en kinderen. Het regeringsleger is naar eigen zeggen bezig met een militair offensief tegen de Tijgers om ze definitief uit te schakelen. In het district Mullaitivu in het noordoosten van Sri Lanka zitten tienduizenden burgers klem tussen het leger en de rebellen. Zaterdag konden drieduizend mensen het gebied verlaten, nadat militairen voor bescherming langs de vluchtroute had gezorgd.

De humanitaire situatie in het gebied is volgens het Rode Kruis zeer slecht. De artsen die de vluchtelingen helpen, zijn uitgeput en zij hebben onvoldoende hulpmiddelen. Bovendien worden de burgers voortdurend beschoten. Het Rode Kruis kan alleen mensen via de zee evacueren, omdat de regering de hulporganisatie niet toestaat over land bij de vluchtelingen te komen. Per week kan zij twee tot drie schepen inzetten om de mensen die er het slechtst aan toe zijn, naar veiliger oorden te brengen. Op elk schip is plaats voor vierhonderd tot vijfhonderd mensen.

De Tamil Tijgers vechten al 37 jaar voor een eigen staat in het noordoosten van het eiland. De strijd kostte al tienduizenden levens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.