Home

Achtergrond 252 x bekeken 5 reacties

Directe inzaai mais even effectief als ploegen

Directe inzaai van mais zonder ploegen levert een nagenoeg even hoge opbrengst aan droge stof per hectare op als inzaai na ploegen.

Dit blijkt uit onderzoek van medewerkers van het Louis Bolk Instituut. Het doel van hun onderzoek was om maisteelt mogelijk te maken zonder het vernietigen van de graszode. Dat bleek echter geen serieuze optie. Bij het instandhouden van het gras bleek de maisopbrengst 20 tot 30 procent lager uit te pakken dan op een normaal geploegde akker.

Doodspuiten van het eerst kortgemaaide gras na de opkomst van de mais bleek ook geen effectieve methode. De drogestofopbrengst was in dit geval bijna even laag als bij het inzaaien van mais in een gemaaide, maar niet doodgespoten graszode.

Glyfosaat

Beter resultaat leverden twee andere methodes op. Daarbij werd in het eerste geval de graszode gedood met glyfosaat en werd daarna ingezaaid. Hierbij werd een maisoogst behaald die bijna even groot was als een normale oogst op vers geploegd maisland.

Bij de tweede methode werd een helemaal vergelijkbare opbrengst behaald en soms nog hoger dan met ploegen. Deze methode bestond eruit dat de zode eerst werd gedood met glyfosaat en dat de mais na opkomst in de dode graszode nog een keer werd bespoten met een mengsel van Samson/Mikado/Frontier Optima.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  h steverink

  hoe wordt de mais gezaaid? met stroken frees of zo in het grasland? dat laatste heb ik geprobeerd maar dat leverde te weinig gekiemde zaden op .

  henky uut de achterhoek

 • no-profile-image

  ali, zie-ankali

  Dus: Gif is beter dan ploegen?

 • no-profile-image

  freek

  met een direct drill zon 1,5 - 2 cm onder de grond met kunstmest

 • no-profile-image

  peter

  vorig jaar ook geprobeerd niet alle grond leent zich hiervoor.

 • no-profile-image

  freek

  ja daar heb je gelijk in peter
  dat zag ik hier ook nadat we knolraap hadden gezaait op deze manier in verschillende percelen, in de meesten staat het er mooi bij maar in anderen zijn er groten gaten waar niets is gekiemt. Dit waren gras weilanden die erg weinig produceerden, misschien was het beter geweest om een grond onderzoek te hebben gedaan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.