Home

Achtergrond 236 x bekeken

Defensie moet ondernemer betalen na crash Apache

Het ministerie van Defensie moet alle schade vergoeden die een ondernemer in de Tieler- en Bommelerwaard leed door een grote stroomstoring.

Het tuinbouwbedrijf zat in december 2007 ruim twee dagen zonder stroom toen een Apache van het leger tegen hoogspanningskabels was gevlogen. Het gaat om 1 miljoen euro.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam deze week bepaald, zo bevestigde een woordvoerster vandaag een bericht hierover van de NOS. Het ministerie wilde slechts een deel van de schade die de ondernemer had geleden, vergoeden omdat hij geen noodaggregaat had. Volgens de rechter hoefde dit bedrijf echter niet voorbereid te zijn op zo'n grote stroomstoring.

Doordat de kassen van de firma zonder elektriciteit zaten, kregen de orchideeën die er stonden te weinig licht. De bloemen kregen vlekken en konden niet meer worden verkocht.

Mogelijk moet Defensie de ondernemer overigens nog meer betalen. Het ministerie stelt namelijk dat het bedrijf 1 miljoen euro schade heeft geleden, maar volgens de firma zelf is dat bijna 2,2 miljoen. De rechtbank heeft nu bepaald dat de overheid in ieder geval 1 miljoen moet ophoesten. De twee moeten in een andere juridische procedure uitvechten of daar nog geld bij moet komen.

Eerder deze maand maakte staatssecretaris Jack de Vries bekend dat Defensie de schadeclaims die volgden op de stroomstoring zelf moet betalen. Het gaat om meer dan 40 miljoen euro. Het ministerie kreeg circa achtduizend schadeclaims van particulieren en bedrijven. Door het ongeluk met de Apache zat een deel van de Tieler- en Bommelerwaard ruim twee dagen zonder stroom.

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland maakte eerder al ophef over de kortingen die Defensie hanteert bij het toekennen van schadevergoedingen. "Wij overwogen een proefproces aan te spannen, maar constateren nu dat dat proefproces in Amsterdam al heeft plaatsgevonden, met goed gevolg voor de ondernemer'', reageert een woordvoerder.

Bedrijven in het getroffen gebied zijn woedend over de kortingen. Boze ondernemers richtten dinsdag een actiegroep op. De Kamer van Koophandel wil de gedupeerde ondernemers zo veel mogelijk bijstaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.