Home

Achtergrond 289 x bekeken

De zes pandemische fases van de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert zes verschillende 'pandemische fases' om de verspreiding van ziektes als de Mexicaanse griep te classificeren. Hieronder een overzicht van die fases.

1: Het virus circuleert onder dieren, zonder dat er berichten zijn van infecties bij de mens.

2: Het is bekend dat een virus dat gewoonlijk dieren besmet, mensen heeft geïnfecteerd; daarom is er een potentieel risico op een pandemie.

3: De ziekte is bij enkele mensen vastgesteld. Ook is er in beperkte mate sprake van verspreiding van mens op mens, bijvoorbeeld van patiënten op verplegend personeel. Er is echter nog geen aanwijzing van verspreiding op grotere schaal die zou kunnen leiden tot een pandemie.

4: Hele gemeenschappen kunnen worden geraakt; het risico van een pandemie neemt significant toe. Nadruk op tegengaan van de verspreiding van het virus. Landen wordt gevraagd reisadviezen en controles van reizigers te overwegen. Getroffen landen wordt gevraagd vaccinatiecampagnes te overwegen, evenals beperking van de bewegingsvrijheid van personen in besmet gebied.

5: Virus gaat in zeker twee landen in dezelfde regio over van mens op mens. Sterke aanwijzingen dat pandemie op komst is. Landen moeten mensen met ademhalingsproblemen adviseren thuis te blijven. Scholen worden gesloten, werk wordt anders georganiseerd.

6: Pandemische fase, met besmetting mens op mens ook in andere regio's. Noodplannen voor de gezondheidszorg op alle niveaus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.