Home

Achtergrond 552 x bekeken 1 reactie

De brand erin!

In Nederland is het uitbranden van een slootje een economisch delict met een ongekend zware boete van de rechter. In Rusland is het algemeen gangbaar bedrijfsbeleid.

Begin april ben ik met de auto naar Rusland geweest om mijn spullen op te halen. Het project in Meshovsk is door de kredietcrisis gesneuveld. De kalverstal, die zo goed als af is, wordt niet afgebouwd en ook niet bevolkt met vleeskalveren. Een enorme kapitaalsvernietiging dus.

Russen geen verstand van boeren

Door dit debacle moet ik mijn laatste declaraties voor de poorten van de hel wegslepen. Ik weet best dat mijn opdrachtgever het moeilijk heeft om mij in ‘dure’ euro’s te betalen. Als hij denkt zonder inbreng van buitenlanders de zaak rond te kunnen zetten, ziet hij het echter verkeerd. Mijn assistenten, aardige Russen, hebben van praktisch boeren geen verstand. Ik heb dan ook het gevoel dat hij ze uit sociale overweging nog een minimaal salaris betaalt, want zijn projectdirecteur heeft mij alle medewerking gegeven om de machines in een ander project in te zetten. Dat zal misschien deels ook wel nodig zijn om dat project op tijd tot een goed einde te brengen. Hierover meer in volgende afleveringen.

Heel andere houding rond brand

Toen ik 20 april ’s nachts met mijn auto vanuit Nederland in Meshovsk arriveerde, was alles rustig en nat van de dooi. Enkele dagen later vroor het 's nachts weer enkele graden, en: stond het hele gebied in brand. De lokale bevolking was doende om de dode gewasresten, stro, gras en onkruid af te branden. Zo het land bewerkbaar voor de cultivator of schijveneg, ja zelfs directzaai wordt mogelijk. Plaatselijk brandde men zelfs de beschermde natuurgebieden, om zo mooier en beter gras te krijgen voor het wild: reeën, elanden, wisenten en misschien nog wel bruine beren.

De brand erin

Voor mijn vertrek naar huis heb ik nog even de eerste bespreking bij Kaluga Agro gehad, om onder meer het bouwplan en bemestingsplan door te nemen. Ik mag de komende maanden of jaren samen met Phillip, een Zwitser, dit bedrijf weer op de rails zien te krijgen. Een van de vragen was: wat te doen met de niet geoogste haver van vorig jaar. Ons antwoord was kort en duidelijk: “Jullie hebben weinig geld, dus gebruik de lucifer en geen dure machines en geen diesel.” Met andere woorden: brand de boel af en pas daarna directzaai toe met de aanwezige Canadese Morris.

Brand levert goede meststof

Waar ik ook rijd, weer op de terugweg naar huis, overal zie ik rook en vlammen van in brand staande landerijen, ongebruikt stro en verwilderde braakpercelen. De ontstane as zal een kleine bijdrage leveren aan de bemesting van de grond, de rest zal toch echt via de zak moeten worden toegediend. Dit is en blijft in Rusland een heet hangijzer. Economie betekent hier nu niets uitgeven. Dat systeem werkt niet, de planten moeten hun voeding hebben om een goede, economische opbrengst te geven.
Helaas ontbreekt ook bij Kaluga Ago het geld om voldoende kunstmest te kopen. Het bedrijf zit al enkele jaren met te weinig goed voer en dus ook met te weinig melk. Daar bovenop komt een melkprijs die veel te laag is, en dat in een land met een schreeuwend gebrek aan verse melk.

Nederlandse brandweer op scherp

Nu ik deze blog zit te typen, vliegen de brandwachten over de Veluwe en andere kwetsbare natuurgebieden. De brandweerkorpsen staan op scherp. Ieder rookpluimpje betekent uitrukken met alles wat brand kan bestrijden. En ik denk terug aan de duizenden hectaren brandende landbouwgrond en wegbermen, die in het donker trouwens wel een mooi beeld geven.

Foto's: Han van Riel

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Hans sloten uitbranden is hier ook bij velen het jaarlijks ritueel ik heb vorig jaar ook 30 ha mais stro afgebrand
    en vroeger thuis in nederland werd ook elk jaar het snoeihout verbrand en de spoorwegen brande langs de spoordijken ook schoon men gaat in nederland nu wel een beetje erg overboord

Of registreer je om te kunnen reageren.