Home

Achtergrond 240 x bekeken

De Valk keert half miljoen uit aan leden

Coöperatie de Valk in Lunteren keert de leden 3 euro per ton veevoerafname over 2008 uit.

In totaal keert De Valk een bedrag van een half miljoen euro uit aan de leden. Dit heeft de coöperatie bekendgemaakt.

De uitkering van een half miljoen euro komt volgens directeur Bart Eggink bovenop de 2,5 miljoen euro aan kortingen op het voer die in de loop van het jaar al is betaald. Eggink: "Het komt erop neer dat wij alle winst die we maken op het voer aan de leden uitkeren."

Dinsdagavond werd in de ledenvergadering van de coöperatie het jaarverslag vastgesteld. De Valk had een goed jaar en boekte een netto resultaat van 954.000 euro. Aan het eigen vermogen van de coöperatie wordt 4,5 ton toegevoegd. Het eigen vermogen stijgt tot 10,5 miljoen euro, ruim 61 procent van het balanstotaal. Een jaar geleden was het percentage eigen vermogen 55,7 procent.

Eigen vermogen

Het geld dat aan het eigen vermogen wordt toegevoegd, komt vooral uit rentebaten, dividend en deelnemingen, meldt Eggink.
Ter vergelijking: over 2007 boekte De Valk een netto resultaat na belasting van 3,1 miljoen euro. Dat was echter voor 85 procent het resultaat van de verkoop van de aandelen in broederij Lagerweij in Lunteren en de verkoop van het grootste deel van de belangen in Cebeco.

In 2008 steeg de totale afzet van diervoeders bij de Valk met 10,2 procent. In totaal zette De Valk 264.000 ton voeders af. De Valk is vooral sterk in pluimveevoeders. Tweederde van de afzet betreft pluimveevoeders, 25 procent betreft varkensvoeders en de rest is bestemd voor herkauwers. In pluimveevoeders is De Valk volgens Eggink nu de grootste producent van de Veluwe. De groeitrend van de laatste jaren zet volgens de directeur ook de eerste maanden van dit jaar door.

De Valk is bezig met de realisatie van een forse uitbreiding van de productiecapaciteit in Lunteren. Het bedrijf is bezig de vergunningen rond te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.