Home

Achtergrond 1 reactie

Dag van de Zeeuwen

In Zeeland knalden vandaag de champagnekurken. Dat is niet vreemd, want het langdurige verzet tegen het plan om de Hertogin Hedwigepolder onder water te zetten heeft resultaat gehad.

Het kabinet keert terug op zijn schreden. Volgens landbouwminister Gerda Verburg druist het oorspronkelijke voornemen in tegen de gevoelens van de Zeeuwen, die de watersnoodramp van 1953 nog vers in het geheugen hebben liggen. Ook is het vanuit milieu-oogpunt niet noodzakelijk.

Hoewel de tegenstand van veel organisaties en politieke partijen kwam, is het succes hiervan vooral toe te schrijven aan CDA-Kamerlid Ad Koppejan. Van meet af aan heeft hij zich tegen de ontpoldering gekeerd en hield dit tot het einde toe vol. De hoorzitting die het parlement in februari op zijn initiatief organiseerde heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.

De dag van de Zeeuwen dus gisteren, ook al dienen de tegenstanders van de ontpoldering er rekening mee te houden dat het door hen gevreesde plan door de achterdeur alsnog wordt binnengeloodst. Want indien Brussel geen goedkeuring geeft aan het door Verburg aangedragen alternatief wordt de Hedwigepolder alsnog onder water gezet, het geknal met champagnekurken ten spijt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Luctor et Emergo

Of registreer je om te kunnen reageren.