Home

Achtergrond

Consumentenbond eist betaling slachtoffers Westfriese Flora

De Consumentenbond heeft in een kort geding geëist dat de stichting Talpa uit Winterswijk slachtoffers van de legionella-uitbraak op de Westfriese Flora in 1999 uitbetaalt.

Door de legionella-uibraak kwamen 32 mensen om het leven. Veel slachtoffers en nabestaanden hebben nog geen enkele schadevergoeding ontvangen. De Winterwijkse stichting Talpa beheert sinds 2002 570.000 euro. Dat bedrag is gestort door verzekeraar Nationale Nederlanden om slachtoffers van de Flora schadeloos te stellen. De stichting is opgericht door de eigenaar van het bubbelbad waarmee de legionella-uitbraak is veroorzaakt. Volgens advocaat Jacob van Rhijn van Talpa stortte Nationale Nederlanden het geld om van de zaak af te zijn.

Talpa kreeg opdracht het geld te verdelen onder de slachtoffers, maar betaalde nog niet uit. "De stichting moest eerst afwachten of de Staat tot vergoeding over zou gaan. Want dan kregen de slachtoffers via die weg hun geld." Volgens Van Rhijn zou in dat geval de 570.000 euro ook naar de slachtoffers moeten gaan, maar hij kan niet uitleggen waarom het geld dan niet gelijk is verdeeld.

Eind 2007 werd duidelijk dat de Staat geen schadevergoeding betaalt. Slachtoffers startten procedures tegen Talpa om hun geld te krijgen, maar tot op heden is er niets uitbetaald. Ook daarvan weet Van Rhijn niet waarom er niet uitgekeerd is.

Talpa zegt dat de aanspraken op schadevergoeding te laat zijn. Daarnaast wil zij de schadevergoeding per geval, niet collectief, kunnen beoordelen. Als er geen vorderingen binnenkomen, wil de stichting zichzelf opheffen. Het beheerde geld gaat dan alsnog naar de slachtoffers.

De eigenaar van het bubbelbad dat de legionella-uitbraak veroorzaakte was niet bereikbaar voor commentaar. Uitspraak op 14 mei.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.