Home

Achtergrond 1 reactie

'Concurrentie dagverse zuivel zeldzaam hoog'

De concurrentie tussen zuivelbedrijven in de dagverse zuivel is niet vaak zo hevig geweest als nu.

Dit zeggen verwerkers van dagverse zuivel. Ze corrigeren daarmee het beeld dat bij veel boeren en producenten van andere zuivelproducten heerst. "Als dit is wat de Europese Commissie wilde na de fusie tussen FrieslandCampina, dan heeft ze haar doel bereikt", aldus een zegsman van een van de spelers in deze markt.

Het verschil tussen de melkprijs die boeren ontvangen en de prijs van yoghurts, vla en toetjes in de supermarkt is redelijk groot. Maar die marge blijft volgens verwerkers niet hangen bij hen. Er zijn momenteel veel aanbieders, zowel uit Nederland zelf als uit België en Duitsland.

Daarbij speelt ook nog mee dat Friesland Foods en Campina voor de fusie vooral het hogere marktsegment bedienden en bij voorbeeld de huismerkproductie overlieten aan anderen. Sinds de fusie is dat anders. Vanaf het fusiebesluit door de Europese Commissie in december is de fabriek in Nijkerk zich ook gaan richten op het goedkopere segment.

Daarmee trok het extra marktaandeel naar zich toe en zette het druk op de overige spelers in het goedkopere segment. Ook FrieslandCampina zelf is scherper geworden. Verder zet de slechte zuivelmarkt ook spelers uit België en Duitsland aan om hun geluk meer te gaan beproeven op andere markten.

Net als bij de kaas en de bulkproducten is de markt voor dagverse zuivel een vechtmarkt, waar de eventuele winsten in slechts beperkte mate bij de zuivelfabrikanten terechtkomen, stellen ze.

Eén reactie

  • no-profile-image

    econoom

    luxe probleem voor de supers tengevolge van teveel melk op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.