Home

Achtergrond 167 x bekeken

Coalitie wentelt crisis over JSF af

De coalitiepartijen en het kabinet hebben donderdag een dreigende politieke crisis over de Joint Strike Fighter afgewenteld.

CDA, PvdA en de ChristenUnie hebben voorgesteld om niet nu maar pas in 2010 een definitief besluit te nemen over deelname aan de operationele testfase.

Wel mag het kabinet nu alvast verplichtingen aangaan voor de bouw van een eerste testvliegtuig. Maar gekocht wordt er dit jaar formeel nog niks.

Bovendien wordt het definitieve besluit over de vervanging van de F-16 uitgesteld. Dat zal niet in 2010 gebeuren maar in 2012, dus bij een volgend kabinet. Het kabinet is akkoord met dit voorstel, wat betekent dat de data in het regeerakkoord worden gewijzigd.
Het compromis houdt in dat Nederland nu een aanbetaling doet van bijna 100 miljoen euro, waardoor de Amerikaanse producent Lockheed Martin aan de slag kan met de bouw van een testvliegtuig. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) kan deze maand dan toch een contract ondertekenen met de Amerikanen.

Nederland blijft zo meedoen met de testfase waardoor er zicht op is dat Nederlandse piloten in 2011 in de VS toch kunnen gaan oefenen met de JSF/F-35. Wel is nu de mogelijkheid ingebouwd om volgend jaar alsnog af te zien van de daadwerkelijke aankoop. Het bestelde vliegtuig wordt dan teruggenomen door de fabrikant. Het maximale financiële risico bedraagt volgens Hamer dan hooguit 20 miljoen euro.

Het voordeel van de opschorting is volgens de PvdA dat de Tweede Kamer nu meer tijd heeft voor een definitief besluit. Dan is er meer informatie beschikbaar over de prijs, de kwaliteit, de geluidsproductie en de effecten voor de werkgelegenheid. Voor de PvdA is het ook belangrijk dat een nieuwe stap in het JSF-traject niet een definitieve keuze voor de JSF zou betekenen, zei Hamer.

De Vries wilde eerst toestemming van de Tweede Kamer voor de aankoop van twee testvliegtuigen. In het debat woensdag gaf hij aan dat hij bereid was die te beperken tot in ieder geval één toestel. Ook gaf hij al aan dat de keuze voor een testtoestel niet inhield dat er definitief zou worden gekozen voor de JSF. Defensie vindt de JSF het beste toestel voor de toekomstige taken en met de beste prijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.