Home

Achtergrond 179 x bekeken

Clinton op de bres voor abortus

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft gisteren in het Congres het recht op abortus verdedigd.

Ze werd voor het eerst sinds haar benoeming aan de tand gevoeld door de commissie buitenlandse zaken van het Huis van Afgevaardigden.

Op de vraag of de regering-Obama probeerde om met financiële steun invloed op abortussen uit te oefenen in landen in Afrika en Zuid-Amerika, veegde Clinton de vloer aan met de Republikein Christopher Smith, een anti-abortus-aanhanger.
”We verschillen duidelijk van mening”, aldus Clinton. ”Wij vinden dat gezinsplanning een belangrijk onderdeel uitmaakt van de gezondheid van vrouwen en een gezonde voortplanting houdt ook in, dat er toegang moet zijn tot abortus. Dat moet naar mijn mening veilig, legaal en in bijzondere gevallen mogelijk zijn.”

Ze vertelde dat ze veel vrouwen wereldwijd heeft zien lijden door mislukte abortussen, maar ook omdat ze op zeer jonge leeftijd kinderen baarden. Clinton: ”Door goede gezinsplanning en goede medische verzorging zakt juist het aantal abortussen.”

De Republikeinse regering-Bush was fel tegen abortussen en financierde in het buitenland, vooral in Afrika, campagnes tegen abortus. ”Ik geloof niet dat we het Amerikaanse buitenlandse beleid moeten gebruiken om abortus als exportproduct in te zetten”, zei een andere Republikein. Dat zou de buitenlandse betrekkingen in vooral Afrika, Latijns-Amerika en met moslimlanden volgens hem verslechteren. ”We hebben acht jaar lang het beleid gevolgd dat u heeft beschreven en ik denk dat we er op achteruit gegaan zijn”, reageerde de bewindsvrouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.