Home

Achtergrond 1 reactie

China wil meer aardappelen telen

China wil dat het aardappelareaal in 2015 is gegroeid naar 8 miljoen hectare.

Dat moet een nationale productie opleveren van 150 miljoen ton aardappelen. De huidige productie ligt op 65 miljoen ton per jaar.

Dat heeft het Chinese ministerie van landbouw vastgelegd in een meerjarenplan voor de aardappelsector, dat loopt tot en met 2015. Van de productie in 2015 moet een kwart worden gebruikt voor de verwerkende industrie. Nu wordt ongeveer 8 procent van de aardappelen gebruikt voor de productie van zetmeel, chips, frites, granulaat en vlokken. Ook wil het ministerie de verliezen terug brengen tot onder de 10 procent van de aardappeloogst.

China produceert nu 65 miljoen ton aardappelen per jaar. Dat is ruim 20 procent van de totale wereldproductie aan aardappelen, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over de Chinese aardappelsector. China is de grootste aardappelproducent ter wereld.

Basisvoedsel

Volgens de USDA wordt de aardappel niet gezien als een basisvoedsel in China. "Maar het verbruik van aardappelproducten, zoals frites en chips, groeit snel omdat de consumptie van fastfood en snacks toeneemt."

De laatste vier jaar is het aardappelareaal met 12 procent gegroeid, vooral omdat boeren met aardappelen meer kunnen verdienen dan met de teelt van graan. Toch is de nationale productie in vier jaar nauwelijks gestegen, stelt de USDA in het rapport. "Dat komt doordat aardappelen vooral worden geteeld op arme gronden. De nationale overheid stimuleert wel de graanteelt, maar nauwelijks de aardappelteelt. Ook zijn er veel problemen met schimmelziekten in de aardappelteelt."

Volgens de USDA gaat 15 tot 20 procent van de oogst verloren door een gebrekkige bewaring. "Dit belemmert een snellere groei van de verwerkende industrie."

De USDA schat dat ruim 50 procent van de oogst wordt gebruikt als veevoer. "Nog eens 30 procent van de aardappelen wordt geconsumeerd als tafelaardappel en 8 procent wordt gebruikt als pootgoed. De rest krijgt een andere bestemming, zoals de industrie."

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    hoeveel daavan moet dan naar duitsland want daar houden ze wel heel veel van die chineese aardappels. Man ze kunnen niet eens fatsoenlijke knoflook groeien laat staan aardappels

Of registreer je om te kunnen reageren.