Home

Achtergrond

Canada: Amerikaanse vleeslabels tegen WTO-regels

Canada heeft opnieuw bij de WTO een klacht ingediend tegen nieuwe labelwetgeving voor vlees in de VS.

Volgens Canada heeft de wetgeving, die vermelding van het land van herkomst van vlees verplicht, het karakter van verkapt protectionisme.

De Canadese minister van handel, Stockwell Day, stelt dat Canadese vee- en vleesverkopen in de VS sinds de invoering van de wetgeving zijn gedaald. Normaliter exporteert Canada jaarlijks voor circa 4 miljard Canadese dollars (2,5 miljard euro) aan vee en vlees naar de VS. Hoeveel dit nu is wilde Day niet zeggen.

Canada diende eerder bij de Wereldhandelsorganisatie een klacht in, maar trok deze in toen de wet flexibeler werd gemaakt. Maar voordat de wet op 16 maart inging, maakte landbouwminister Tom Vilsack bekend de wet strenger te maken tenzij producenten ervoor kiezen de herkomst meer expliciet te vermelden. Dus geen 'Noord-Amerikaans product', maar 'Canadees', 'Mexicaans' of 'Amerikaans'.

Of registreer je om te kunnen reageren.