Home

Achtergrond

Cambodja en Thailand slaags om tempel

Thailand en Cambodja zijn vandaag slaags geraakt om een historische tempel in hun grensgebied.

Zeker twee Cambodjaanse en twee Thaise militairen kwamen om het leven tijdens een vuurgevecht tussen de strijdkrachten van de Zuidoost-Aziatische buurlanden. Tien Thaise militairen raakten gewond. Over gewonden aan Cambodjaanse zijde werden geen mededelingen gedaan.

Thailand en Cambodja vochten eerder al om het eeuwenoude tempelcomplex Preah Vihar. Vorig jaar kwamen door een uitbarsting van geweld tijdens de slepende tempelruzie eveneens vier militairen om het leven.

Nationalisten in Thailand blijven aanspraak maken op de negenhonderd jaar oude hindoetempel en het omliggende gebied. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wees Preah Vihear echter al in 1962 toe aan Cambodja.

Volgens een woordvoerder van het Cambodjaanse leger begon de schotenwisseling vrijdag toen Thaise militairen de grens overstaken. Ook werden raketten afgevuurd.

De legerleider van Thailand, Anupong Paochinda, zei dat het om een misverstand ging. Ongeveer tien Thaise militairen zouden de grens
zijn overgestoken omdat ze de plaats wilden onderzoeken waar de avond ervoor een collega zwaargewond raakte toen hij op een landmijn liep. De man verloor een been.

Cambodja en Thailand tekenden in november nog een akkoord dat een einde moest maken aan de hoog opgelopen ruzie over de tempel uit de elfde eeuw. Twee jaar geleden zette VN-cultuurorganisatie Unesco het complex op aandringen van Cambodja op de Werelderfgoedlijst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.