Home

Achtergrond

CDA wil meer controle op nepkaas

CDA-Europarlementslid Esther de Lange wil meer controle op pizza’s, lasagna’s en andere producten die kaas zeggen te bevatten.

Een groeiend aantal van deze producten blijkt nepkaas te gebruiken: die is vooral gemaakt van zetmeel en plantaardige oliën in plaats van melk. CDA-ster De Lange uit Waddinxveen wil een einde aan deze praktijk. ”De wet is heel duidelijk. Een product mag geen onjuiste indruk geven over de samenstelling van het product. Ik vind dat de Voedsel en Waren Autoriteit hierop strenger en beter moet controleren.”

Op schriftelijke vragen van De Lange stelde de Europese Commissie ook dat kaas alleen kaas mag heten als die is gemaakt van melk. Ook een aanduiding als ’analoogkaas’ mag dan niet.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland had onlangs geklaagd dat 20 à 40 procent van producten zoals pizza’s en lasagna nepkaas bevat. De opmars van deze imitatiekaas gaat volgens LTO ten koste van de inkomsten van melkveehouders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.