Home

Achtergrond 198 x bekeken 3 reacties

CDA Friesland pleit voor noodwetgeving Natura 2000

De CDA Statenfractie in Friesland vraagt om noodwetgeving voor 18 bedrijven vlakbij Natura 2000 gebieden.

Door een recente uitspraak van de Raad van State kunnen bedrijven onterecht "illegaal" worden, aldus de partij. Op 1 april vernietigde de Raad van State een verleende vergunning aan een intensieve veehouderij in Noord-Brabant. Het bedrijf miste een Natuurbeschermingswetvergunning zoals deze sinds 1998 verplicht is.

De statenfractie pleit voor de habitattoets, waarbij louter wordt gekeken naar de doelstellingen voor Natura 2000, een netwerk van beschermde natuurgebieden. De uitstoot van vervuilende stoffen, of 'depositie'. Die mag nergens een vastgestelde maximale waarde overschrijden. Op gebiedsniveau compenseren mag niet.

"Wij vragen ons af of er straks nog wel wat mogelijk blijft in Friesland", aldus een CDA woordvoerder. Hij legt de problematiek uit met een voorbeeld. "Zo is er op Ameland, dat één van de schoonste luchten van Nederland heeft, een boerenbedrijf met 120 koeien. Die boer wil stoppen, en een andere boer wil met 100 koeien uitbreiden."

Per saldo verdwijnen 20 koeien. "Maar toch kan de provincie geen vergunning verlenen omdat de maximale op de plaats van het nieuwe bedrijf de uitstootgrens al is bereikt." Het CDA pleit er tevens voor dat geen nieuwe doelstellingen door de provincie zelf worden geformuleerd. "We moeten het probleem niet groter maken dan het al is!"

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Nederland is met Natura 2000 weer het braafste jongentje van de klas

 • no-profile-image

  B. de Boer

  Op gebiedsniveau compenseren lijkt mij ook niet de manier. Dan ontstaat er in een gebied een "wie het eerst komt, eerst maalt" cultuur, dit lijkt mij niet gewenst. Gewenst lijkt mij wel: een openbaar rapport; waar we mee bezig zijn, wat het kost in deze tijd van recessie en lage opbrengensten en wat de werkelijke effecten op lange termijn zijn. Gebaseerd op een ONAFHANKELIJK onderzoek. Laten we dan maar eens kijken of deze kapitaalvernietiging werkelijk de moeite waard is. Of zou het zo zijn dat er een heel stelletje ambtenaren en mileuactivisten potjes zit op te maken, zichzelf aan het werk houdt, en hier niet bij nadenkt??

 • no-profile-image

  gert

  De CDA woordvoerder moet oud -minister Veerman maar eens vragen wat zijn bedoeling was met de aanmelding van 162 Natura2000 gebieden in NEDERLAND,terwijl hij nu voorzitter is van Natuurmonumenten en bestuurslid van de Rabobank.Nu zitten we met de gebakken peren!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.