Home

Achtergrond

CBS: computers steeds beter en goedkoper

Goederen en diensten voor consumenten waren in 2008 gemiddeld 30 procent duurder dan in 1996.

Maar niet alle producten zijn in die twaalf jaar in prijs gestegen. Computerapparatuur was in 2008 zelfs 92 procent goedkoper dan in 1996. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde.

Computers kosten nu nog geen 10 procent van de prijs in 1996. Televisies, dvd-spelers en recorders, telefoons, fototoestellen en videocamera's daalden in deze periode met meer dan 70 procent in prijs. Geluidsapparatuur werd gemiddeld 41 procent goedkoper.

Tegelijkertijd worden computers en andere consumentenelektronica technisch steeds beter. In 2004 kostte een populaire computer met een Pentium 4 processor nog duizend euro. Vijf jaar later is dit product al niet meer verkrijgbaar en betaalt de consument voor een pc met een Core2Duo processor bijvoorbeeld 600 euro. De 'nominale' prijsdaling bedraagt 40 procent, maar het nieuwe product presteert anderhalf keer beter dan het oude. Hierdoor kan de 'reële' prijsdaling oplopen tot 60 procent, aldus het CBS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.