Home

Achtergrond

Burgers betalen minder successierechten

De schatkist is vorig jaar minder gespekt door de belasting op erfenissen en schenkingen.

De successierechten brachten 1,8 miljard euro op. Dat is ruim 4 procent minder dan in 2007. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gezegd.

Een woordvoerder van het CBS vermoedt dat steeds meer mensen gebruikmaken van de mogelijkheid om een deel van hun vermogen al voor hun dood aan de kinderen te schenken. Op die manier ontloopt het kroost de successierechten. Overigens maken successierechten slechts 1,3 procent uit van de totale belastingontvangsten van het Rijk.

Mogelijk zullen de opbrengsten dit jaar verder dalen. Dat komt omdat het aantal vrijstellingen is uitgebreid. Zo zijn sportverenigingen en buurthuizen nu onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van de successiewet. Tegenover deze vrijstellingen en lagere tarieven komt wel een strengere aanpak van ontduiking te staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.