Home

Achtergrond

Bunge lijdt verlies door kleinere marges kunstmest

Bunge, de grootste verwerker van oliezaden ter wereld, heeft het laatste kwartaal 195 miljoen dollar (149,6 miljoen euro) verlies geleden.

Een jaar eerder is nog 289 miljoen dollar winst gemaakt in dezelfde periode. Het bedrijf zag marges in de kunstmestmarkt slinken. De eerste paar maanden van het jaar zijn volgens bestuursvoorzitter Alberto Weisser "uitdagender geweest dan verwacht." De omzet daalde 26 procent tot 9,2 miljard dollar (7 miljard euro). Concurrenten bonden in Brazilië de strijd aan met Bunge door prijzen ver te verlagen.

De marges zullen volgens Weisser verbeteren. Het bedrijf kocht voor relatief hoge prijzen grondstoffen voor haar mestdivisie in, en naarmate het jaar vordert maken goedkope ingrediënten een belangrijker deel uit van de totale voorraad.

Een andere factor van betekenis is de wereldwijde consumptie van sojameel, die volgens Weisser met ruwweg 6 procent daalde. Het bedrijf ziet toch perspectieven. De wereldvoorraad aan oliezaden is nog altijd laag waardoor prijzen stijgen. Hierdoor kunnen boeren meer besteden.

De in 1818 in Amsterdam opgerichte firma ziet bovendien de productie van pluimveevlees en varkensvlees stabiliseren, waardoor de vraag naar soja als onderdeel van veevoer weet toe kan nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.