Home

Achtergrond 179 x bekeken

Brussel wil binnen 30 dagen betaling van overheden

De Europese Commissie wil dat overheden voortaan hun rekeningen binnen 30 dagen na ontvangst betalen.

Doen ze dat niet, dan moeten zij vanaf de eerste dag van de vertraging een rente, een vergoeding van invorderingskosten en een boete van 5 procent over het verschuldigde bedrag betalen.

Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) heeft dit voorstel vandaag gelanceerd. Hij hoopt dat de EU-lidstaten en het Europees Parlement er nog dit jaar mee akkoord gaan.

Volgens Verheugen vormt de maatregel een belangrijke impuls om de economische crisis te lijf te gaan. Het kan voorkomen dat bedrijven failliet gaan en ervoor zorgen dat de concurrentiekracht van Europese ondernemingen verbetert.

Op dit moment worden overheden ook al geacht binnen 30 dagen hun factuur te betalen, maar ze kunnen daar in contracten van afwijken. Als Verheugen zijn zin krijgt, wordt de termijn van 30 dagen bindend, behalve in uitzonderingssituaties.

De Europese Commissie wil dat ook bedrijven bij onderlinge transacties hun rekeningen binnen 30 dagen voldoen, maar stelt dat niet verplicht. Volgens Verheugen moet de overheid (inclusief de Europese Commissie zelf) het goede voorbeeld geven. "Betalingsachterstanden van overheidsinstanties worden niet langer gedoogd.'' Volgens Verheugen wordt jaarlijks voor 1900
miljard euro aan vorderingen te laat betaald. Hiervan komt 1200 miljard voor rekening van overheden.

De Europese Commissie heeft woensdag ook besloten EU-gelden die zij beheert sneller uit te betalen. Het gaat om fondsen van in totaal 15 miljard euro voor onder meer onderzoek, onderwijs, energie en transport. De termijn voor de eerste voorfinanciering wordt teguggebracht van 30 naar 20 dagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.