Home

Achtergrond 175 x bekeken 8 reacties

'Brussel moet ingrijpen in kaasmarkt'

De Europese Commissie moet snel maatregelen nemen om de kaasmarkt te ondersteunen.

Voornaamste actie nu is dat ook kaas goedkoper dan 2300 euro per ton wordt opgekocht.

Dit stelt de organisatie van Europese zuivelhandelaren (-en zuivelverwerkers) Eucolait in een brandbrief aan de Commissie. Worden niet snel maatregelen getroffen, dan zal de melkprijs in de Europese Unie nog verder dalen, aldus Eucolait.

Probleem bij de steunverlening aan de kaasmarkt in de EU is nu dat voor kaas goedkoper dan 2.300 euro per ton geen restitutie kan worden verleend, omdat dergelijke kaas als inferieur geldt. Die komt daarom per definitie niet in aanmerking voor exportsteun.

Zuivelprijzen

Doordat de zuivelprijzen nu echter zo ver zijn gedaald wordt veel foliekaas, met name in Duitsland, en ook Cheddarkaas aangeboden voor prijzen onder de 2.300 euro. Bij dergelijke prijzen lijden de meeste kaasfabrikanten verlies en zal de melkprijs voor de boeren nog verder dalen.

De Europese Commissie is eerder gevraagd om restitutie te geven voor kaas, maar toen oordeelde ze dat de kaasmarkt wel zou aantrekken. Dat was in december 2008. Inmiddels is de kaasmarkt in de EU als geheel niet echt aangetrokken, stelt Eucolait vast, en is actie geboden.

De Europese Commissie heeft al laten doorschemeren niet onwelwillend te staan tegenover het verzoek om restitutie voor goedkopere kaas.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  nee wim een liter diesel kost ruim een euro en gij krijgt nog minder dan 30 cent voor een liter melk. die verhouding zit helemaal scheef. de diesel is dit jaar allang 25 procent gestegen, maar ze produceren ook minder vanwege vraaguitval. en wat kost een flesje water in de supermarkt?? doe gewoon water bij de melk

 • no-profile-image

  gli

  "Raak melken" is een kreet van: "marktgericht produceren" en
  "alles aanvaarden wat de wereldmarkt doet" en ]
  "de liberale en op het kapitaal gerichte wijze van denken" is wat op dit ogenblik nog opgeld doet!
  Er is nog niks aan te doen!!!

 • no-profile-image

  wim

  Nu snap ik waarom de koopmelk en de leasemelk duur zijn ? Haal de kaas en de andere spul maar uit de markt en we kunnen weer raak melken . Doc kaas ziet zijn eigen vermogen weer stijgen ?

 • no-profile-image

  peerke

  ik zou vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. marktonderzoek noemt men dat in 2009.

 • no-profile-image

  Boesje

  Welnee peerke, als een tierelier blijven melken, stallen vol, misschien een europese vervening. Nu hebben we de kans met deze lage prijzen om de wereldmarkt te veroveren. Grijp hem. Voor de outsiders "dit is de visie van LTO".

 • no-profile-image

  emb lid

  kwestie van teveel aanbod. Dus gebruik je boerenverstand en reguleer in de eu je productie.

 • no-profile-image

  kremers

  dump onze problemen aub niet bij een ander met export restitutie, dan moet je het definitief uit de markt nemen en vergisten of verbranden. Maar op deze manier blijven we met lage prijzen zitten en verpesten we wereldwijd de markt voor iederen. Dus uit de markt nemen en weg ermee!

 • no-profile-image

  gert

  Opnieuw quoteren anders concurreren de boeren elkaar kapot,de supers en de consumenten zijn de lachen derde.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.