Home

Achtergrond 1 reactie

Britten willen bietenprijs met eenderde verhogen

De Britse National Farmers Union heeft suikerbedrijf British Sugar voor volgend jaar een bietenprijs voorgesteld van 34,50 pond (ongeveer 39 euro) per ton.

Dat is een derde hoger dan de 26 pond die voor het komende seizoen is afgesproken. British Sugar, de enige bietenverwerker in Groot-Brittannië, is 'hoogst verbaasd' over het voorstel en wijst dat als onrealistisch van de hand.

"De telers hebben ons laten weten wat ze nodig hebben in een nieuw contract. Zij willen een goede waarde voor hun gewas en een aanmoediging om ook hun hele oogst aan de fabriek af te leveren. Zij willen een bietenprijs die zekerheid biedt en ook aanzet tot nieuwe investeringen. Ze willen voldoende vergoeding voor de risico’s en verliezen die gepaard gaan met langere campagnes", aldus William Martin, voorzitter van de sectie suiker bij de NFU.

De NFU staat onder druk omdat de telers de bond vorig jaar na een reeks protestvergaderingen terug stuurden naar de onderhandelingstafel om een hogere prijs te bewerkstelligen. British Sugar bleef echter een verzoek voor 30 pond per ton afwijzen waarna uiteindelijk een compromis over 26 pond bereikt werd.

British Sugar noemt de voorstellen echter 'volstrekt onrealistisch'. "We begrijpen niet hoe NFU Sugar tot een bietenprijs van 34,50 pond per ton plus transportkosten kan komen. Suikerbieten blijven winstgevend in vergelijking met andere gewassen zoals tarwe of koolzaad.", stelt Karl Carter die namens suikerconcern British Sugar de prijsonderhandelingen voert.

Eén reactie

  • no-profile-image

    aks

    Zo moet dat, boeren moeten eens aangeven wat voor een prijs ze nodig hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.