Home

Achtergrond

Brits NBA tegen plan Defra om kosten te delen

De Britse National Beef Association verwerpt de plannen van het plattelandsministerie Defra om de kosten voor het voorkomen en bestrijden van dierziekten te delen met de boeren.

"We hopen dat we samen met anderen de regering kunnen overtuigen met meer haalbare alternatieven te komen", aldus de NBA.

Het ministerie wil dat de veehouders een bijdrage gaan betalen. Daartegenover staat dan zij meer inspraak krijgen. Dat moet gebeuren in een onafhankelijke organisatie die zeggenschap krijgt over de aanpak en bestrijding van runder-tbc, mond- en klauwzeer, blauwtong, varkenspest of andere dierziekten.

De NBA ziet niets in de plannen omdat het de veehouders te veel gaan kosten. De organisatie vindt dat het ministerie eerst de eigen ondoelmatigheid aan moet pakken. "Dat zal meer geld besparen dat ooit van de boeren geheven kan worden." Daarnaast moet de huidige groep met vertegenwoordigers van de veehouderij en de overheid blijven bestaan omdat dat veel goedkoper is dan een zwaar opgetuigde nieuwe organisatie.

De NBA wijst er op dat zowel de MKZ-uitbraak van 2007 als de blauwtong van nu ook al met begeleiding van die groep worden aangepakt. "Het is niet zo’n goed idee om de veehouderij op te zadelen met een onnodige, niet-effectieve en niet-efficiënte heffing in een tijd dat de veestapel sterk inkrimpt", denkt de NBA.

Of registreer je om te kunnen reageren.