Home

Achtergrond

Brede spuit bespaart Groninger tijd en middel

Niet alleen de suikerbieten groeien goed, ook het onkruid is goed opgekomen. Dus gaat Groninger akkerbouwer Harm Engel Mellema ongewenst groen te lijf met onkruidbestrijdingsmiddel.

Met een nieuwe spuit, welteverstaan. ”44 meter”, legt Mellema uit. ”Bewust breder, omdat ik spuitwerkzaamheden vaak ’s avonds verricht en zo veel rijsporen en tijd bespaar.” De bredere spuit heeft ook een grotere tank. Hiermee kan Mellema alle percelen, in totaal 20 hectare, in één keer afwerken. ”Die 44 meter past mij goed. Ik bespaar er ook nog middel mee, want hij is GPS aangestuurd. De boom leest waar al middel zit en klikt die veer dan uit. Dat kun je met het blote oog nooit evenaren.” Foto Koos van der Spek

Voor het tiende jaar zaaien de gebroeders Rompelberg uit het Limburgse Eijsden mais op hun demoveld. Op de eerste zaterdag in september houden ze traditiegetrouw een open dag. ”We zaaien ruim 100 soorten mais en gras”, zegt José Rompelberg. ”De mais doen we nu, gras met verschillende groenbemesters in de zomer. Omdat het voor de tiende keer is, doen we wat speciaals. We zaaien de mais in de vorm van een ster.” De broers Rompelberg hebben een melkveebedrijf met 250 melkkoeien. Het proefveld voor zaadfirma Innoseeds hebben ze er voor de hobby bij. Foto Twan Wiermans

Landbouwminister Gerda Verburg bracht zaterdag in Warmond koeien per schuit naar de polder, nadat de dieren de winterperiode op stal hebben gestaan. Het bezoek van Verburg maakte onderdeel uit van het driedaagse evenement Tussen Koe en Kunst, dat in Warmond en omgeving werd gehouden. De minister maakte bij deze gelegenheid de Nederlandse vertaling van het Europese landbouwbeleid bekend.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.