Home

Achtergrond

Brabantse Staten besluiten tegen verkoop Essent

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben gisteravond tegen de overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE gestemd.

Noord-Brabant is met 30,8 procent de grootste aandeelhouder van Essent. De overname door RWE gaat alleen door als de Duitsers 80 procent van de aandelen krijgen. Gedeputeerde Staten vellen binnenkort een definitief oordeel.

Na een lange vergadering haalden de tegenstanders van de verkoop door een verdeelde stemming in de fracties van de VVD en PvdA een nipte meerderheid (28 tegen 26). Leden van de coalitiepartijen PvdA en VVD stemden tegen wegens ontbrekende garanties over de duurzame plannen van RWE. De liberalen menen bovendien dat niet is aangetoond dat Essent niet alleen verder kan.

RWE zelf reageerde teleurgesteld. Een woordvoerder stelde de hoop te vestigen op het definitieve oordeel dat Gedeputeerde Staten op 12 mei over de verkoop velt. ,,We geloven dat ons bod aantrekkelijk is.''

Volgens de Brabantse gedeputeerde Annemarie Moons is het heel goed mogelijk dat GS alsnog groen licht geven voor de verkoop. ,,We gaan alle gehoorde argumenten beoordelen en analyseren. Het oordeel van de Staten is maar een deel van die analyse.''

Landelijk PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen had haar partijgenoten in het provinciebestuur opgeroepen tegen te stemmen. Ploumen noemt RWE een verkeerde partner, een Duitse kolenboer en een ,,viezerik'' Want: ,,RWE streeft naar slechts 10 procent duurzame energie in 2030.'' Ploumen benadrukt dat haar partij niet principieel tegen de verkoop van de aandelen is. ,,Reden om te zoeken naar een die onze ambitie van duurzaamheid deelt.''

Voorzitter Hans Salfischberger van de centrale ondernemingsraad van Essent zegt dat er nu onzekerheid is voor de 8000 werknemers. De overnamekandidaat bood het personeel vijf jaar werkgarantie en het is nu maar de vraag wat er gebeurt.

De Groningse gedeputeerde Marc Calon (Financiën) vindt het Brabantse besluit,,onverantwoord''. ,,Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat Nederland straks kleine energiebedrijven heeft en de rest van Europa grote.'' Ook Groningen is aandeelhouder van Essent, net als Overijssel en Limburg.

De Limburgse gedeputeerde Jos Hessels (CDA) noemt de beslissing van de Brabantse Staten ,,heel jammer''. Hij hoopt dat GS van Brabant desondanks verkopen, ook al is dat gezien de opstelling van Provinciale Staten zeer moeilijk. ,,De door RWE geboden prijs is de hoofdprijs'', zei Hessels.

Theo Rietkerk, gedeputeerde van Overijssel (Ruimte, Wonen en Milieu), wilde nog niet reageren. ,,De uitspraak is geen besluit. Het college is nu aan zet.''

De landelijke SP stelde blij te zijn met de de beslissing van de Provinciale Staten. SP-fractieleider Agnes Kant sprak de hoop uit dat dit een signaal is voor de aandeelhouders van energiebedrijven Nuon en Eneco.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.