Home

Achtergrond 381 x bekeken

Boerenbond verwijt bierbrouwer machtsmisbruik

Toeleveranciers zijn de dupe van het feit dat bierbrouwer AB InBev misbruik maakt van zijn monopoliepositie. Dat stelt voorzitter Piet Vanthemsche van de Belgische Boerenbond.

Bierbrouwer AB InBev trekt de betalingstermijnen voor zijn toeleveranciers op tot 120 dagen, meldt de Belgische nieuwsdienst Vilt. "Ik vind het een regelrechte schande dat een monopolistisch bedrijf de liquide middelen van zijn toeleveranciers wegzuigt om nog groter te worden, waardoor ze nadien diezelfde leveranciers nog meer onder druk kunnen zetten", aldus Vanthemsche.

De Boerenbond-voorzitter is nog niet vergeten dat AB InBev tijdens de voedselcrisis in 2007 en 2008 tot tweemaal toe de bierprijs verhoogde omdat de graanprijs steeg. "Van een verlaging naar aanleiding van de weer dalende graanprijzen hebben we sindsdien niets meer vernomen. Er is er ook geen geweest. Dit zijn ondernemingen die, in tegenstelling tot de landbouw, hun wil aan de markt kunnen opleggen en hun gestegen kosten aan de consument kunnen doorrekenen."

Nog meer moeite heeft Vanthemsche met de manier waarop de brouwer nu zijn wil oplegt aan de toeleveranciers. "Wie het voorrecht heeft om aan InBev te mogen leveren, zal dus in het vervolg vier maanden op zijn geld mogen wachten. Het bedrijf heeft namelijk cash nodig om zijn megalomane overnameplannen te kunnen financieren. En dat geld moet dus maar van de toeleveranciers komen, dikwijls kleinere bedrijven die geen keuze hebben".

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.