Home

Achtergrond 346 x bekeken 2 reacties

Boeren betalen hoge prijs voor bemesting

Emissie-arm uitrijden van mest voorkomt nauwelijks uitstoot van ammoniak. Het zorgt voor aanzienlijke schade voor de bodem ten opzichte van bovengronds bemesten, stelt melkveehouder Paul Blokker.

Sinds 1988 is geleidelijk aan emissie-arm bemesten verplicht gesteld om het door Europa opgelegde ammoniakplafond voor 2010 te halen. Volgens het rapport Emissiearm bemesten geëvalueerd van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt hierdoor een reductie van 60 tot 70 procent aan ammoniakuitstoot gehaald ten opzichte van bovengronds bemesten. Het PBL meldt ook dat de ammoniakuitstoot is gedaald van 220 kiloton in 1990 naar 123 kiloton nu. Dit is een daling van 44 procent.

Al deze modellen zijn gebaseerd op slechts vier dagen emissie-onderzoek. Bij de gemeten ammoniakconcentratie in de buitenlucht door het Landelijk meetnet luchtkwaliteit zie je dat de concentratie over Nederland met 23 procent is gedaald van 10,6 microgram ammoniak in 1990 naar 8,3 microgram in 2006. Dit verschil heeft het RIVM nooit verklaard. Direct na de invoering van de Wet emissiearm aanwenden bleek al dat deze wet geen invloed had op de gemeten ammoniakconcentratie in de buitenlucht. In het RIVM-rapport Evaluatie ammoniak emissiereducties blijkt dat de ammoniakemissies tussen 1990-1997 met 35 procent zouden moeten dalen. In de gemeten ammoniakconcentratie wordt echter geen daling waargenomen. Nadat de modellen zijn aangepast, schreef het RIVM in 1999: sinds 1990 zijn de uitrij-emissies met ruim 35 procent gedaald, terwijl oude berekeningen een daling van 75 procent laten zien.

Uit het RIVM-rapport Het ammoniakgat: onderzoek en duiding blijkt dat men wel heeft ontdekt dat bemest land vrijwel continu re-emissies heeft van ammoniak. Na dit rapport is de uitrij-emissie weer bijgesteld. Het emissie-arm uitrijden van mest werkt als een emissie-vertrager en voorkomt per saldo nauwelijks emissies van ammoniak. De stikstofuitspoeling en lachgasemissies namen door emissie-arm aanwenden tussen 1990-1995 toe met 21 miljoen kilo (42 procent) en 5 miljoen kilo (23 procent). Pas na invoering van Minas en daling van de veestapel zijn alle emissies uiteindelijk wat gedaald. Maar omdat de emissiedaling geen gelijke tred houdt met de daling van het stikstofoverschot zorgt emissie-arm bemesten voor aanzienlijke schade aan de bodem ten opzichte van bovengronds bemesten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wij doen alles met de zodebemester en de bouwlandinjekteur. Het is beter voor de gras zoden en bij bouwland bespaart het een werkgang. En last but not least: voor de buren is het ook prettig!

 • no-profile-image

  willem

  Helemaal mee eens, slecht voor de bodem, meer diesel verbruik door grotere machines, duurt veel langer voor het klaar is, meer spoorvorming bij natte
  omstandigheden, vele malen duurder en bovengronds werkt net zo goed bij regenachtig weer. Bovendien in duitsland is bovengronds wel toegestaan en hier weer niet en dat in de EU.
  Wat doen we toch eigenlijk met de EU als er zoveel verschil in zit, we willen toch een vrije markt ? Hef dan eerst de verschillen op.

Of registreer je om te kunnen reageren.