Home

Achtergrond 3 reacties

Boer verdient eerlijke prijs, geen restje

De prijsvorming en marges in de voedselproductiekeren moeten openbaar. Ook die van supermarkten, vindt Esther de Lange. Doel: een eerlijke prijs voor consument, boer en tuinder.

Als we onze boodschappen doen, zijn we vooral bezig met de vraag wat die dag gegeten wordt of met het vergelijken van prijzen. Zeker in deze economisch zware tijd kijken we – begrijpelijk – naar de prijs. Hoe deze tot stand komt. Welke weg een product aflegt van boer naar boodschappentas, is wellicht geen prioriteit. Toch is dit een interessante vraag, met grote verschillen tussen de schakels van de voedselproductieketen.

De Europese Commissie verdiepte zich in 2007, aangespoord door stijgende prijzen, in de ontwikkeling daarvan. De conclusie was dat in een groot aantal landen de consumentenprijs sneller steeg dan de producentenprijs: de prijs in de supermarkt nam dus sterker toe dan de prijs die de boer ontving. Als de boer al een hogere prijs ontving, dan werd deze meevaller bovendien vaak teniet gedaan door de eveneens gestegen kosten voor diervoer en energie.

Consumenten- en producentenprijzen lijken dus steeds verder uit elkaar te groeien. Daar schiet niet de boer, noch te consument iets mee op. Ondanks deze zorgwekkende ontwikkeling lijkt de Europese Commissie echter nog geen actie te ondernemen. Afgelopen week riep het Europees Parlement de Commissie op haast te maken met de beloofde studie naar de marges in de verschillende schakels van de voedselproductieketen, van boer tot en met supermarkt.

Ten tweede uitte het Parlement flinke kritiek op de Eurocommissaris voor mededinging, die de supermarkten buiten schot laat. Hun lobby was niet mals. Zij vrezen extra administratieve lasten, maar de statistische gegevens zijn grotendeels al binnen de Europese Commissie of nationale bureaus voor statistiek bekend.

Wij willen transparantie en inzicht in de prijsvorming. Een situatie waarbij de boer altijd de restpost van de begroting is, is op de lange termijn niet houdbaar. Natuurlijk is het niet de bedoeling om vanuit Europa onze prijzen te bepalen. Dat kunnen en willen we niet. Een eerlijke prijs van erf tot aanrecht is het doel. De supermarkten spelen daarbij een doorslaggevende rol. Met de macht van de paar inkooporganisaties en supermarktbedrijven in ons land komt ook verantwoordelijkheid.

Esther de Lange is Europarlementariër voor het CDA

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Zouden er binnenkort weer verkiezingen zijn???????????? Het klinkt namelijk te mooi om waar te zijn!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Jan, dit komt zeker ook door de lobby van de NVV in Brussel, aangezien LTO juist zon onderzoek tegen hield in het PVV. (Vion he....) Maar je hebt ook wel gelijk, de EU verkiezingen zijn toch snel...?

 • no-profile-image

  oostlander

  Heeft Esther zich er al eens in verdiept wat onze handelshuizen rekenen voor het doorschuiven van de dozen. Er is nagenoeg niemand die hier een antwoord op weet. Onze handelshuizen verdienen veel meer aan onze produkten dan wij kunnen vermoeden. En kijk maar eens wat de supers moeten weggooien omdat we veel te lang met ons produkt heen en weer zeulen en het produkt te oud aankomt op de eindbestemming!

Of registreer je om te kunnen reageren.