Home

Achtergrond 448 x bekeken 5 reacties

Blijvend grasland steeds schaarser in Nederland

Blijvend grasland wordt steeds zeldzamer in Nederland, constateert het Natuur- en Milieu Planbureau (NMP).

Steeds meer grasland wordt elk vier of vijf jaar omgeploegd en opnieuw ingezaaid met ander gras, mais of bloembollen. Ook het mestbeleid heeft daar invloed op. Van de 1 miljoen hectare grasland bestaat nog maar 36.000 hectare uit natuurlijk grasland.

De toename van het areaal tijdelijk grasland, die sinds ongeveer 1995 is opgetreden, is ook slecht voor de weidevogelstand. Tijdelijk grasland is voor een aantal soorten weidevogels minder geschikt om op te broeden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  De natuurorganisaties kopen ook veel grasland op ,maar ze veranderen het biotoop,ze laten het grasland verruigen,zodat daar de weidevogels ook weer wegtrekken,ze bemesten het land niet,weidevogels willen bemest land.Dus het probleem ligt ook bij de natuurorganisaties

 • no-profile-image

  Arend H

  Wat is het probleem nou?

  Mijn ervaring is dat kievieten en grutto's dolgelukkig zijn met goed bemest grasland en bouwland (maisstoppel)

 • no-profile-image

  Gert

  Hindert toch niet gewoon opruimen dat grasland, de subsidie is toch al ontvangen en met die nieuwe subsidie regeling is het voor boeren onmogelijk om nog mee te doen.De pakketten zijn zo opgesteld dat vooral landschappen en natuur organisaties mee kunnen doen want die hebben altijd wel een gebied van meer als de benodigde 100 ha of van die pareltjes

 • no-profile-image

  down under

  Bij ons in de buurt is deze winter ook al een kleine 5 ha grasland omgezet in "nieuw" bos ter compensatie van aanleg voor wegen, jammer voor de weide vogels leuk voor struweelvogels. Laatst nog een discussie gehad met een medewerker van Natuur Monumenten. Hierbij stelde ik dat over 30 jaar die nieuwe natuur weer landbouw wordt omdat de "voedselcrisis" dit vereist. "Dan hebben we er toch effen van kunnen genieten,, was zijn antwoord.

 • no-profile-image

  gert

  Laat de vogelbescherming zich daar maar druk om maken ,er is ook niemand die zich druk maakt om de boer met de lage melkprijs en al die lastige regels

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.