Home

Achtergrond

Blank steeds harder onderuit

Het ziet er vrij somber uit voor de prijzen van blank kalfsvlees. Er zijn simpelweg teveel kalveren op de markt en bovendien valt de vraag nu ook wat terug.

De moeilijke markt zorgt ervoor dat blank kalfsvlees een dubbeltje lager noteert, op €3,80 per kg. De positieve stemming aan het begin van dit jaar lijkt compleet voorbij. De afgelopen weken is de prijs hard gekelderd.

Een jaar geleden bracht blank nog €0,43 meer op. En dat terwijl de situatie toen al slecht was. Het dieptepunt lag vorig jaar op €3,52 per kg.

Blank kalfsvlees heeft te kampen met een groot aanbod. Het vlees is bijzonder moeilijk weg te zetten. In heel Europa zijn er teveel kalveren. In die situatie komt niet zomaar verandering. De prijzen van blank kalfsvlees staan ook de komende weken onder druk. De prijzen gaan verder omlaag.

De roséprijs (ouder dan 8 maanden) gaat voor het eerst sinds tijden iets omhoog. Er komt €0,06 bij de prijs op, tot €2,80 per kg. Vorig jaar rond deze tijd bracht rosé nog 3,05 per kg op.

De oudere rosés profiteren er ook van dat de slachtkoeien niet verder in prijs zijn gezakt. Die ‘concurrent’ legt voor de rosés een bodem in de prijs, doordat ze niet teveel in elkaars vaarwater kunnen komen.

De rosés jonger dan 8 maanden blijven vooralsnog op hetzelfde prijsniveau staan, op €3,28 per kg. Deze kleine markt moet zich nog gaan zetten.

prognose:

blank goedkoper, rosés stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.