Home

Achtergrond 575 x bekeken 1 reactie

Biologisch graan brengt 17 procent minder op

Een hectare biologisch geteeld graan levert gemiddeld 17 procent minder kilo’s op dan een hectare gangbaar geteeld graan.

Het opbrengstverschil hangt sterk af van de graansoort, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De opbrengst van biologische korrelmais valt gemiddeld 5 procent lager uit dan bij de gangbare teelt. Bij rogge bedraagt het verschil 35 procent, heeft het CBS berekend op basis van de Oogstraming Akkerbouw.

De opbrengst in kilo’s per hectare biologisch geteelde bol- en knolgewassen is gemiddeld 14 procent lager dan bij de gangbare teelt, stelt het CBS. “Bij suikerbieten scheelt het 3 procent en bij consumptieaardappelen op zand- en veengrond is het verschil 21 procent.”

Volgens het CBS is vorig jaar 2 procent van de granen, bollen en knollen in ons land op biologische wijze geteeld. In de biologische teelt wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dit leidt tot lagere opbrengsten per hectare dan bij de gangbare teelt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    freek

    dus in andere woorden de kilo prijs is hoger voor biologische producten maar de opbrengst per ha betekent dat de prijs per ha veel lager is.

Of registreer je om te kunnen reageren.