Home

Achtergrond 182 x bekeken

Bijna 70 procent aardappelen afgeleverd

De akkerbouwers hebben half april bijna 70 procent van hun aardappelen van oogst 2008 afgeleverd.

Dat is vergelijkbaar met half april vorig jaar, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie. Volgens de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) is ruim 68 procent afgeleverd.

Beide organisaties hebben nieuwe voorraadmetingen gepubliceerd. Volgens BAI hebben de akkerbouwers vorig jaar 3,8 miljoen ton (2007: 3,6 miljoen ton) aardappelen geoogst. Daarvan was half april ruim 2,6 miljoen ton (bijna 70 procent) afgeleverd.

De telers hebben volgens BAI nog 1,15 miljoen ton aardappelen in de bewaring liggen. Vorig jaar was dat 1,0 miljoen ton. Van alle aardappelen in de opslag is 545.000 ton (47 procent) nog vrij.

De door de VTA ondervraagde telers hebben half april van de hoofdoogst ruim 68 procent afgeleverd. In tonnen is er 12 procent meer afgeleverd dan vorig jaar op hetzelfde moment. Volgens de VTA is bijna 40 procent van de aardappelen nog vrij te verkopen.

Voorzitter Meeuw de Bruijne van de handelscommissie van de VTA stelt dat de voorraad aanleiding kan zijn voor een betere marktstemming. "Er zijn vorig jaar meer aardappelen geoogst. Die extra oogst is voor 80 procent afgeleverd. Er worden meer aardappelen verwerkt en ook de export ligt hoger dan vorig seizoen. De Britten blijven aardappelen vragen. Als Oost-Europa ook aan de markt blijft kan dat goed uitpakken voor de marktstemming."

Of registreer je om te kunnen reageren.