Home

Achtergrond

'Bij herstel snel zorgen voor sanering financiën'

Zodra er tekenen zijn van economisch herstel, moeten de overheidsfinanciën zo snel mogelijk op orde worden gebracht.

"Je kunt niet schulden met schulden bestrijden. Geld in de economie pompen kan voor een beperkte periode, maar niet voor lange termijn.'' Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Eurogroep, de zestien landen die de euro hanteren, heeft dat gisteren gezegd in Praag. De EU-ministers van Financiën zijn daar bijeen voor informeel beraad.

Juncker, premier en minister van Financiën van Luxemburg, omschreef vooral de situatie van Ierland als ernstig. Dit land, waar de nationale centrale bank dit jaar een economiche krimp van zo'n 7 procent voorziet, heeft een overheidstekort van 11 procent van het bruto binnenlands product. Ierland krijgt van de EU tot 2013 om het tekort weer onder de Europese limiet van 3 procent te brengen.

Eurocommissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) waarschuwde in Praag dat gezonde overheidsfinanciën een "noodzakelijke voorwaarde voor herstel van het vertrouwen zijn''.

Volgens staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën zijn alle lidstaten het erover eens dat de begrotingstekorten zo snel mogelijk onder de grens van 3 procent moeten komen. Naast Ierland hebben Frankrijk, Spanje, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk van de EU een tijdschema gekregen waarbinnen ze dat voor elkaar moeten zien te krijgen. Nederland zit nu nog relatief goed, maar komt volgens ramingen volgend jaar ook in de problemen.

De Jager prees de opstelling van de Ierse regering, die zich volgens hem bereid toont met forse ingrepen te komen om zijn financiën te saneren, zoals verlagingen van de ambtenarensalarissen. "In Ierland gaat het heel erg slecht, maar ze hebben niet gevraagd om meer tijd."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.