Home

Achtergrond 219 x bekeken

Besluit over aanschaf JSF mogelijk uitgesteld

Het besluit om het gevechtsvliegtuig JSF aan te schaffen wordt mogelijk doorgeschoven naar een volgende kabinetsperiode.

Wel schaft in dit scenario het kabinet dan al dit en volgend jaar een testtoestel aan. De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie overleggen deze week over deze mogelijke uitkomst die een einde kan maken aan een patstelling in de coalitie. Ingewijden hebben dat dinsdag gezegd.

Aanvankelijk zou in 2010 het kabinet een besluit nemen over de aankoop van tientallen JSF-toestellen die de huidige F-16's moeten vervangen. Dit jaar zouden er twee testtoestellen worden aangeschaft. Coalitiepartij PvdA maakt echter bezwaar tegen de JSF, terwijl het CDA voorstander is. De ChristenUnie wil eerst de ervaringen bekijken met een testtoestel. Defensie acht de JSF de beste opvolger van de F-16. Ook het Zweedse Saab is in de race om die opvolger te leveren.

De coalitiepartijen spreken donderdag met staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) over het JSF-compromis. Ingewijden gaan er vanuit dat ook hij kan instemmen met het compromis. Met de aankoop van de testtoestellen blijft hij voldoen aan de afspraken in het JSF-programma waar Nederland in meedoet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.