Home

Achtergrond 197 x bekeken

Belgische ondernemers willen onderzoek naar InBev

De Belgische ondernemingsorganisatie Unizo is niet te spreken over de verviervoudiging van de betalingstermijnen aan leveranciers van InBev.

Sinds januari heeft de bierbrouwer eenzijdig beslist zijn facturen veel later te betalen.

Werd vroeger binnen dertig dagen werd betaald, gebeurt nu binnen 120 dagen na ontvangst van de rekening. De leveranciers reageren ontzet, maar kunnen naar eigen zeggen weinig doen. Vooral omdat ze bang zijn hun contract te verliezen.

Unizo spreekt van een stuitend misbruik van marktdominantie. De organisatie wil dat minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne de Dienst voor de Mededinging opdracht geeft te onderzoeken of het initiatief strafbaar is.

,,Wat InBev doet, plotseling de betalingen met een kwartaal uitstellen, kan niet door de beugel'', zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt, Hij vindt dat kleine leveranciers door InBev als bank gebruikt worden.

Unizo vreest dat dergelijke eenzijdige acties de cashpositie van leveranciers zal ondermijnen en de werkgelegenheid in die bedrijven in het geding zal brengen. De ondernemersorganisatie waarschuwt dat de grote spelers uiteindelijk zelf de dupe worden als leveranciers over de kop gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.