Home

Achtergrond

België verplicht 4 procent bijmenging

In België moet vanaf 1 juli 4 procent biobrandstof bijgemengd worden.

Dat heeft de regering besloten. België was samen met Malta en Cyprus het enige land in de Europese Unie waar nog geen bijmengplicht gold. In Nederland is er ook een bijmengplicht van 4 procent.

In 2008 bedroeg het bijmengpercentage in België minder dan 1 procent, waardoor diverse bioethanol- en biodieselfabrieken in grote moeilijkheden kwamen. Niet alleen de fabrikanten kwamen in de problemen, ook het land zelf, want in 2010 moet er voldaan worden aan de Europese bijmengplicht van 5,75 procent.

Waar landen als Frankrijk en Duitsland inmiddels rond de 5 procent zitten, kwam België vorig jaar niet verder dan 1 procent. Vrijwel nergens kan pure biobrandstof worden getankt, en de fiscale vrijstellingen hebben de brandstofproducenten niet over de streep kunnen trekken.

Minister Magnette van Energie kiest nu dus voor een wettelijke verplichting. Enerzijds om de gestelde 5,75 procent te halen, anderzijds om de Belgische producenten van biobrandstoffen een rendement op hun investeringen te garanderen en de 600 in deze sector gecreëerde banen te beschermen. Nu overleven deze bedrijven alleen dankzij de export.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.