Home

Achtergrond

Belgen beknibbelen op uitvaart door crisis

De Belgische uitvaartsector heeft flink te lijden van de economische neergang.

Nabestaanden geven gemiddeld 400 euro minder uit aan een begrafenis dan voor de crisis. Ze beknibbelen op kisten, doodsprentjes en rouwkransen. Ook wordt er vaker gevraagd de betaling te mogen spreiden.

Dat zei voorzitter Johan Dexters van de Nationale Federatie van Begrafenisondernemers (Funebra) vrijdag in de krant Het Laatste Nieuws.

Het sterftecijfer in België is met circa 100.000 sterfgevallen per jaar stabiel. De sector heeft dus niet te kampen met het inzakken van de vraag. Maar omdat mensen minder te besteden hebben, moet bij begrafenissen op de kleintjes worden gelet.

Ook producenten van doodskisten ondervinden daarvan de gevolgen. "Sinds november zien we een duidelijke trend naar goedkopere kisten'', zegt bestuurder Jeroen Baeten van fabrikant Aninco. Waar voor de crisis eiken kisten populair waren, wordt nu gekozen voor materiaal van minderwaardige houtkwaliteit, dat 30 procent goedkoper is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.