Home

Achtergrond 266 x bekeken 2 reacties

'Beheerplannen Natura 2000 niet waterdicht'

De op te stellen beheerplannen voor Natura 2000-gebieden (Europees beschermde natuur) zijn vermoedelijk niet volledig juridisch houdbaar.

Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) vanmiddag gezegd na afloop van het Kamerdebat over Natura 2000.

Volgens Verburg hangt de juridische houdbaarheid van de plannen, waarin maatregelen worden afgesproken om de natuur in stand te houden of te verbeteren, af van de ecologische onderbouwing. "Als die stevig is, dan is de juridische houdbaarheid des te sterker."

Ze voegde eraan toe dat het ministerie van LNV kijkt naar de mogelijkheid om de beheerplannen wettelijk te verankeren. "Maar tot nu toe is dat geen begaanbare route gebleken."

Europese Habitatrichtlijn

Natura 2000-gebieden worden aangewezen op grond van de Europese Habitatrichtlijn. Die schrijft lidstaten voor om natuurgebieden die bijzondere soorten herbergen te beschermen.

Nederland heeft 162 gebieden aangemeld in Brussel. De gebieden worden uiterlijk december 2010 definitief aangewezen. Drie jaar later, in december 2013, moeten de beheerplannen definitief klaar zijn.

Minister Verburg beklemtoonde nog eens dat voor bestaande activiteiten rond Natura 2000 gebieden geen (Natuurbeschermingswet-)vergunning nodig is. Hiervoor geldt het feitelijke gebruik op 1 oktober 2005 (toen de Nb-wet van kracht werd), niet het vergunde gebruik. Op verzoek van de SGP kijkt Verburg of het vergunde gebruik op die datum uitgangspunt kan worden.

Lees ook: Verburg spoort provincies aan tot snellere vergunningen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  er is altijd wel een zgn.zeldzaam plantje of beestje te vinden,dan zit alles zo weer op slot

 • no-profile-image

  klaas kip

  Ze kunnen het binnenhof ook wel aan wijzen als Natura 2000 gebied.
  Daar zitten heel veel bijzondere zeld zame beestjes

Of registreer je om te kunnen reageren.