Home

Achtergrond

Banken: LNV te traag met verruiming borgstelling

Het ministerie van LNV maakt weinig haast met het wijzigen van de borgstellingsregeling. Glastuinders moeten daarom langer wachten op de hen toegezegde verruiming van de borgstelling.

Dat stellen vertegenwoordigers van banken, die in overleg zijn met het ministerie over de invulling van de nieuwe regeling. Pas als er een akkoord is met de banken, kan de regeling worden opengesteld. De regeling maakt investeringen mogelijk, doordat het rijk voor een deel van een lening garant staat.

Volgens Wim Thus, directeur landbouw bij de Rabobank, verlopen de gesprekken in goede sfeer. ”Maar LNV kan best een tandje bijzetten. We moeten wel tempo houden.” Aanvankelijk was de verwachting dat men er in april wel uit zou zijn. Thus spreekt nu al van eind dit jaar.
Ook ABN Amro is ontevreden over het tempo waarin verruimingen worden doorgevoerd. Dat treft met name de glastuinbouw: minister Verburg beloofde de sector in november de garantstelling door de overheid voor duurzame investeringen te verruimen van 1,2 miljoen naar 2,5 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het wachten op Brussel, dat de wijzigingen moet toetsen aan de staatssteunregels.
Naast verruimingen kent de nieuwe regeling versoberingen. Investeringen in dieren en planten komen niet meer in aanmerking voor garantstelling. De effecten lijken mee te vallen; ze treffen enkele beginnende ondernemers, aldus voorlieden uit de sector.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.