Home

Achtergrond

Balkenende noemt top succesvol

Minister-president Jan Peter Balkenende toonde zich zeer tevreden over de donderdag afgesloten top van de leiders van de G20 in Londen.

Balkenende noemde de top succesvol. Hij stelde: "Een ding is hier duidelijk geworden: de financieel-economische wereld van morgen mag niet lijken op die van gisteren. We zien dag in, dag uit kortetermijnhebzucht. We zijn verplicht aan de mensen die daarvoor nu de prijs betalen en aan onze kinderen om het anders te doen.''

Minister Wouter Bos van Financiën was eveneens enthousiast over de bijeenkomst. Hij noemde het een ,,absolute doorbraak'' dat er meer regulering en toezicht komt in de financiële sector. De voornemens van de vorige G20-top zijn nu besluiten geworden waar alle landen zich aan kunnen houden, constateerde de minister.

Ook zijn er tot tevredenheid van Bos in "tamelijk scherpe formuleringen'' afspraken gemaakt over bonussen en beloningen. Mede Nederland had daar op aangedrongen. Verder is door de top in Londen de druk op belastingparadijzen toegenomen.

Minister Bos noemde het een opvallende verandering dat de nieuwe Amerikaanse regering zich opmerkelijk bereid toont samen te werken met multilaterale instellingen, zoals de Wereldbank en het IMF. Tot voor kort waren de Verenigde Staten daar terughoudend in.

De Britse premier Gordon Brown rekende voor dat de landen die deelnamen aan de G20 samen meer dan 5000 miljard dollar in het herstel van de economie steken. Die investeringen zijn gespreid over de periode van het uitbreken van de crisis tot volgend jaar.

Voor Nederland komt het neer op een bedrag van 62 miljard euro (76 miljard dollar). Dat bedrag bestaat uit tegenvallende belastinginkomsten, oplopende uitkeringen voor de sociale zekerheid en de ruim 7 miljard euro die het kabinet, provincies en gemeenten in de economie investeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.