Home

Achtergrond

BASF lijdt onder crisis en schrapt 2.000 banen

Het Duitse chemieconcern BASF is zwak begonnen aan het jaar. Zowel de winst als de omzet liepen sterk terug in het eerste kwartaal.

Om de economische crisis het hoofd te bieden, schrapt 's werelds grootste chemiebedrijf dit jaar tweeduizend banen. Dat maakte BASF vandaag bekend.

De nettowinst daalde in het afgelopen kwartaal met 68 procent tot 375 miljoen euro, terwijl de omzet met 23 procent terugliep tot 12,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 58 procent tot 985 miljoen euro. Dat is beter dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van 744 miljoen euro. Het aandeel BASF stond 8,5 procent hoger in Frankfurt.

BASF heeft veel last van de malaise in de auto-industrie en de bouwsector, waar het concern een belangrijke toeleverancier van is. Eerder legde BASF al een groot deel van de productie plat om de crisis het hoofd te bieden. Het concern telt wereldwijd 97.000 werknemers.

Het concern waagt zich niet aan specifieke voorspellingen voor het hele jaar wegens het moeilijke zakenklimaat. BASF ziet wel de omzet verder dalen. ,,Er is momenteel geen ommekeer van de trend
waarneembaar'', aldus topman Jürgen Hambrecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.