Home

Achtergrond 188 x bekeken

Azië houdt adem in voor lancering Noord-Korea

Azië wacht in spanning op de eventuele lancering van een raket in Noord-Korea.

Volgens het communistische regime in Pyongyang gaat het om een simpele satelliet, maar volgens andere landen kan het de eerste test zijn van een raket voor de lange afstand.

Vanaf vandaag zijn dan ook alle ogen gericht op het gesloten land. Van 4 tot en met 8 april zijn de omstandigheden goed om de raket te lanceren. Wanneer dat precies gaat gebeuren, heeft Pyongyang niet bekendgemaakt. Wel lieten de leiders van Noord-Korea weten dat alle voorbereidingen gereed zijn en dat het moment van lancering nabij is.

Vanuit Japan kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag het bericht dat het projectiel afgevuurd zou zijn. De regering trok dat bericht echter snel weer in, met de mededeling dat het op een misverstand berustte. Ook een woordvoerder in Washington liet weten dat nog niets duidelijk was over de lancering.

Volgens berichten uit Zuid-Korea staat het radarsysteem op het lanceringsplatform in Noord-Korea nog niet aan. Dat zou erop duiden dat de lancering minder snel zal plaatsvinden dan tot nog toe wordt aangenomen. Ook meldden meteorologen dat het weer in Noord-Korea niet al te gunstig is. Er staat een stevige wind en het is bewolkt, wat kan leiden tot een dag uitstel.

De raket die Noord-Korea wil lanceren, is de Taepodong-2. Het projectiel heeft een bereik van ongeveer 6700 kilometer, waarmee de Amerikaanse staten Alaska en Hawaii binnen bereik komen, evenals de westkust van de VS. De raket kan in theorie een kernkop dragen, maar volgens analisten is Noord-Korea nog niet in staat zulke kleine kernwapens te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.