Home

Achtergrond

Aviko neemt belang in Spaans voedingsbedrijf

Aviko neemt een financieel minderheidsbelang in het Spaanse voedingsmiddelenbedrijf Eurofrits.

Aardappelverwerker Aviko wil door de samenwerking de afzet in Spanje en Portugal vergroten.

Aviko, dochterbedrijf van coöperatie Cosun, startte eind 2006 een samenwerking met Eurofrits, zegt Roel van Leusen, manager commerciële strategie bij Aviko. "De samenwerking is zo goed bevallen dat we nu een financieel belang nemen in het bedrijf. De nieuwe alliantie gaat de producten van Aviko en Eurofrits vermarkten in Spanje en Portugal. Het wordt één van de toonaangevende producenten van aardappelproducten en appetizers (snacks en maaltijdcomponenten). Ons doel is om het marktaandeel de komende jaren verder uit te bouwen. We verwachten dat dit een langdurige samenwerking wordt."

Vóór de samenwerking die in december 2006 startte, was Aviko al actief op de Spaanse markt. Van Leusen: "Aviko heeft daar al een verkoopkantoor. De commerciële organisaties worden in elkaar geschoven om samen de Iberische markt te bewerken."

Aanvulling

De bedrijven vormen een aanvulling op elkaar, vindt Van leusen. "De producten van Aviko zijn een uitbreiding op het assortiment van Eurofrits. Eurofrits heeft de kennis van de afzetmarkt in Spanje en Portugal. Het bedrijf heeft een uitgebreid commercieel netwerk in deze landen."

Van Leusen vindt dat de samenwerking past in de strategie van Aviko. "We willen ons steeds meer richten op de afzet van producten met een hoge toegevoegde waarde."

Eurofrits maakt jaarlijks 40.000 ton voedingsproducten op basis van aardappelen, vlees, vis en tapas. Topman Enrique de la Pedraja is blij met de overeenkomst. "Als familiebedrijf hechten wij veel waarde aan de lokale benadering. Aviko heeft laten zien dat goed in de praktijk te brengen."

Aviko verwerkt jaarlijks 1,6 miljoen ton aardappelen en heeft een omzet van 600 miljoen euro. Aviko maakt niet bekend hoe groot het belang is dat in Eurofrits wordt gekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.